ISOLASI FITOSTEROL DARI BAWANG MERAH (Allium cepa L.)

A. Musonnifin Aziz, Farikha Alfi Syahriyah, Ahmad Ihya' Ulumuddin, Qurrota A'yuni

Abstract


Shallot is one of the kitchen spices that is often used by the community. Shallot contains several useful compounds and one of them is phytosterol. Along with the development of science and technology, phytosterol can be used to reduce blood cholesterol levels and prevent heart disease, so it is very beneficial for human health. In this study, phytosterol compounds were identified and isolated. The dried onion is then pureed and sifted to 100 mesh. The sieved powder is then extracted by reflux extraction method within 6 hours. The results of the extract were then isolated by column chromatography and identified by thin layer chromatography (TLC). The TLC test uses -sitosterol as a standard and anisaldehyde reagent as a stain appearance. The TLC plate which had stained appearance was then analyzed using the TLC Scanner method. The results of the TLC test showed that the extract of positive red onion was purple and contained fitosterol. The results of the TLC Scanner also show that the peak and spectrum of the samples are the same as the standard -sitosterol and positively contain fitosterol.

Keywords


Onion, Extraction,Phytosterol, Isolation, Thin Layer Chromatoghraphy Scanner

Full Text:

PDF

References


Alen, Y., Agresa, F, L., & Yuliandra, Y. (2017). Analisis Kromatografi Lapis Tipis (KLT) dan Aktivitas Antihiperurisemia Ekstrak Rebung Schizostachyum brachycladum Kurz (Kurz) pada Mencit Putih Jantan. Jurnal Sains Farmasi & Klinis, 3 (2), 146-152.

Andayani, R., & Ismed, F. (2017). Analisis a-Mangostin dalam Minuman Herbal Kulit Buah Manggis (Garcinia mangostana L.) dengan Metode Kromatografi Lapis Tipis-Densitometri. Jurnal Sains Farmasi & Klinis, 4 (2), 61-66.

Biro Riset LMFEUI. (2015). Perkembangan Ekspor Indonesia. (online). http://www.lmfeui.com/data/27%20feb%202015%20Perkembangan%20Ekspor%20Indonesia.pdf. Diakses 17 Juni 2019.

Etika, S, B., & Suryelita. (2014). Isolasi Steroid dari Daun Mengkudu (Morinda citrifolia L.). EKSAKTA, 1, 60-65.

Girsang, I. (2017). Senyawa Aktif dalam Bawang Merah. (online). https://www.scribd.com /doc/270185108/Zat-Senyawa-Aktif-Pada-Bawang-Merah. Diakses 9 Juni 2019.

Hidayat, S. (2012). Keberadaan dan Pemanfaatan Tumbuhan Obat Langka di Wilayah Bogor dan Sekitarnya. Media Konservasi, 17 (1), 33-38.

Jannah, H., Sudarma, I, M., & Andayani, Y. (2013). Analisis Senyawa Fitosterol dalam Ekstrak Buah Buncis (Phaseolus vulgaris L.). Chem, 6 (2), 70-75.

Meydia, Suwandi, R., & Suptijah, P. (2016). Isolasi Senyawa Steroid dari Teripang Gama (Stichopus variegatus) dengan Berbagai Jenis Pelarut. Jurnal Masyarakat Pengolahan Hasil Perikanan Indonesia, 19 (3), 362-369.

Nasrudin., Wahyono., Mustofa, & Susidarti, R, A. (2017). Isolasi Senyawa Steroid dari Akar Senggugu (Clerodendrum Serratum L.Moon). Jurnal Ilmiah Farmasi, 6 (3), 332-340.

Nisa, C, A., & Rosita, L. (2010). Pengaruh Ekstrak Etanol Bawang Merah (Allium cepa L) terhadap Kadar Kolestrol Total Tikus (Rattus norvegicus). Mutiara Medika, 10 (1), 7-15.

Novadiana, A., Erwin., & Pasaribu, S, P. (2014). Isolasi dan Identifikasi Senyawa Steroid Fraksi Kloroform dari Fraksinasi Ekstrak Metanol Daun Kerehau (Callicarpa longifolia Lam.). Jurnal Kimia Mulawarman, 12 (1), 8-13.

Novrianto, M, A., Wibowo, M, A., & Ardiningsih, P. (2016). Karakterisasi Senyawa Fitosterol dari Ekstrak Daun Soma (Ploiarium alternifolium Melch) dengan Metode 1 H-NMR. JKK, 6 (4), 69-74.

Paramudita, A, E., Ramdani, & Dini, I. (2017). Isolasi dan Identifikasi Senyawa Metabolit Sekunder Ekstrak n-Heksana Kulit Batang Kayu Jawa Lannea coromandelica (Houtt) Merr. Jurnal Chemica, 18 (1), 64-75.

Purwanto, D, A. (2014). Peran Kimia Farmasi dalam Pengembangan Obat Nasional. Perpustakaan Universitas Airlangga, Disampaikan pada Pengukuhan Jabatan Guru Besar dalam Bidang Ilmu Kimia Farmasi pada Fakultas Farmasi Universitas Airlangga di Surabaya pada hari Sabtu, tanggal 29 Nopember 2014.

Sari, F., Miftahudin., & Sobir. (2016). Keragaman Genetik Bawang Merah (Allium cepa L.) Berdasarkan Marka Morfologi dan ISSR. J. Agron Indonesia, 45 (2), 176-182.

Setiawati, A., Yuliani, S, H., Gani, M, R., Veronica, E, F., Putri, D, C, A., Putra, R, E., Putra, D, C., Kurniawan, A, M., Istyastono, E, P. (2014). Analisis Kuantitatif Isoflavon Tempe Secara Cepat dan Sederhana Menggunakan Metode Kromatografi Lapis Tipis-Densitometri. Jurnal Farmasi Sains dan Komunitas, 11 (1), 13-17.

Wulandari, L., Retnaningtyas, Y., & Mustafidah, D. (2013). Pengembangan dan Validasi Metode Kromatografi Lapis Tipis Densitometri untuk Penetapan Kadar Teofilin dan Efedrin Hidroklorida Secara Simultan Pada Sediaan Tablet. JKTI, 15 (1), 15-21.






__________________________________________________________________________________________________________________________

Journal of Research and Technology by Jurnal Teknik Unusida is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License. Based on a work at http://journal.unusida.ac.id. E-ISSN: 2477-6165 | P-ISSN: 2460-5972

Sponsored by:     Creative Commons License